Murat Kapan

muratkapan@hotmail.com
LÂFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMEZ
12/06/2014

Çalışmayı sevmeyip sürekli konuşan insanlarla karşılaşmışsınızdır. Bu tip insanlar her nedense kendilerine bir iş verildiğinde işi yapmak yerine boş boş konuşup akıllarınca karşıdakine fikir vermeye çalışırlar. İşte Türkçe'mizde böyle insanlar için o kadar güzel sözler var ki.

Ünlü şairlerimizden Ziya Paşa bu tip insanlara "Âyinesi (aynası) iştir kişinin, lafa bakılmaz." demiştir. Yine böyleleri için " Lâfla peynir gemisi yürümez." deriz. Bu söz bir deyimdir. Bir işi bitirmeyen konuşarak çözmeye çalışanlar için söylenir.

Bu söz iş yapmayıp sadece boş konuşanlar için söylenmeye başlanarak deyimleşip güzel Türkçe'mize yerleşmiştir.

Yazıma yukardaki deyimlerle neden başladığımı merak ediyorsunuzdur. Yada bana ne nasıl başlarsan başla beni hiç ilgilendirmiyor da diyebilirsiniz.

Sevgili köylülerim, sevgili arkadaşlarım, sevgili fotinoslular;
Bir önceki yazımda köy derneğimizin almış olduğu bir kararı duyurmuştum sizlere. Mesajla aidat ödeme. Sevgili kardeşim Hüseyin Deryal gösterdiği özverili çalışması nedeniyle mesajla aidat ödeme uygulamasına geçildi. Gayet güzel bir uygulama ve kimseye yük getirmeyecek, külfet olmayacak bir uygulamaydı bu. Sadece size gelen mesaja evet yazıp gönderecektiniz. Ama maalesef her zaman olduğu gibi hayal kırıklığına uğradığımızı yazmaktan üzüntü duyuyorum. Köyümüz için bir şeyler yapmaya çalışan derneğimiz için 5 TL. vermekten acizmişiz. Bugün bir paket sigara en düşüğü 6 TL. yani bir paket sigarası bile değil istenilen para. Yazık gerçekten çok yazık!

Köy derneğinden aidat mesajı bana geldiğinde tereddütsüz evet yazıp gönderdim. Birkaç gün sonra tekrar bir mesaj aldım "cep telefon numaranız mobil ödemelere kapalı olduğu için işleminiz onaylanmamıştır." Hemen Türkcell’i arayıp hattımı aidat ödemelerine açtırdım. Ödeme yapılamadı mesajı geldiğinde hemen Hüseyin Deryal kardeşimi aradım işin aslını öğrendim. Merak bu ya, kaç kişiye mesaj attığını ve kaç kişinin mesaja olumlu cevap verdiğini, kaç kişinin benim gibi bir problemi olduğunu sordum. Sağ olsun kardeşim bana 580 kişiye aidat mesajı attığını bunların içinden sadece 54’ü onaylamış bu 54 kişinin içinden 39 kişinin ödemesi onaylanmış geri kalan 15 kişi benim yaşadığım problem veya ona benzer problemler nedeniyle aidat ödemesi kesinleşmedi. Yazık gerçekten çok yazık.

Mesaj atılan kişi sayısına bakın birde onay verilen rakama bakın. Sahi biz fotinoslular bu kadar aciz miyiz? 5 TL veremeyecek kadar aciz miyiz? 5 TL. veremeyecek kadar fakir miyiz? Yazıma başlamadan paylaştığım deyimi neden paylaştığımı ufaktan anlatayım. Dernek toplantılarında bir araya geldiğimiz de köylülerimizin konuştuklarını duyduğumuzda, ya biz bu işlerin üstesinden geliriz baksana ne güzel konuşuyorlar. Böyle olumlu konuşanlar herhalde icraata gelince de aynı özveriyi gösterirler diye geliyor insanın aklına. Ama iş icraata gelince 5 lira vermekten aciziz. Demek ki “LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMÜYOR”  Yazık gerçekten çok yazık.

NOT: Mobil aidat konusunda ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş | | Yorum Yaz
3037 kez okundu. Yazarlar

Yazarın diğer yazıları

5 LİRA DEYİP GEÇME - 03/06/2014

Aidat Konusu     23/06/2014 11:27

Çok değerli dostlarım. Bir havuzda bir damla da su sen ol anlayışıyla su olup havuzu taşırmak ümidiyle umarım güzel sonuçlara sebep oluruz. Burada en çok dikkat edeceğimiz husus bence hiçbir vatandaşımızı özel veya genel olarak rencide etmeden, kırmadan bu havuzda su olmaya davet edebilmektir. Verebilen de, veremeyen de bizim çok değerli dostumuz olmalı bence. Rabbim bu güzel oluşumu başlatan, emek sarfeden cümle herkesten razı olsun. Güzelliklerde ve zorluklarda buluşmak, birleşmek, paylaşmak dileklerimle... Hepiniz Allah'a emanet olunuz. Selam ve saygılarımla....
Tuncay CANOĞLU

YUSUF ALTAY'IN DİKKATİNE     13/06/2014 00:43

5 TL aidatınızı iptal etmek için cep telefonunuzdan mesajlar bölümüne girip IPTAL KABATASKOYU yaz 8071 e gönderip 5 TL aidatı iptal edebilirsiniz. 10 Tl ödemek için ise yine cep telefonunzdan .mesajlar bölümüne girip KABATASKOYU10 yaz 8071 e mesaj gönderip gelen mesaja EVET diyerek 10 Tl aidatı seçmiş olursunuz. Duyarlılığınız için Teşekkür ederim.
Hüseyin Deryal

Aidat     12/06/2014 22:02

Aidat ödemekte haksızlık etmesek Bazı operatörler bu tür ödemelere kapalıdır. ve halkımız dolandırılma korkusuyla bu yolu seçememektedir. Panelde ilk karşıma çıkan 5 ₺ yi işaretledim. Telefonla iptal ettirip 10 ₺ hala yaptırmadım.
YUSUF ALTAY

Dolar3.49753.5116